23948sdkhjf

Hospital sætter ind overfor unødvendige blodprøver

Klinisk Biokemisk Afsnit på Regionshospital Nordjylland har opnået et markant fald i antallet af D-vitaminanalyser.

På Regionshospital Nordjylland er man gået til kamp mod unødvendige blodprøver.

- Vi vil gerne holde godt øje med patienterne og det er jo al ære værd. Men ud fra en lægefaglig betragtning er der en lang række analyser, som ikke behøver foretages særlig tit, fortæller Peter Hindersson, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afsnit.

En af de analyser er D-vitamin. Her er det lykkedes afsnittet ikke alene at bremse en kraftig stigning, men opnå et markant fald i antallet af analyser.

- Det er vigtigt, at vi opdager og behandler D-vitaminmangel, men værdierne ændrer sig ikke særligt hurtigt, så der er ikke grund til at måle det mere end én gang om året, forklarer han.

Siden årsskiftet har rekvirenterne derfor fået besked på at være opmærksomme på, om patienten allerede har en aktuel D-vitaminanalyse liggende, når de er ved at bestille en ny. Tiltaget har ført til en markant reduktion i D-vitaminprøver på 20 procent. En reduktion, der i kroner i ører svarer til mindst 500.000 kroner årligt.

- Og så skal vi ikke glemme, at vi sparer patienterne for nogle unødige stik, siger Peter Hindersson.

Potentiale til mere

Klinisk Biokemisk Afsnit stopper ikke indsatsen ved D-vitaminanalyserne.

- Vi har identificeret en hel række analyser, der ligesom D- vitamin ikke behøver at blive målt særlig tit, og vi håber på tilsvarende reduktioner for disse analyser. De er gode og vigtige, men der er ingen grund til at tage dem oftere end nødvendigt, når vi ved, at værdierne ikke ændrer sig særlig hurtigt, siger Peter Hindersson.

De næste indsatsområder kunne være TSH, et hypofysehormon der afslører forandringer i stofskiftet, Hæmoglobin A1c samt ferritin og vitamin B12 analyser. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.421