23948sdkhjf

Dysfagi: Supper presses af hjemmelavet mad

Rabel, der sælger fødevarer med masser af proteiner, lancerer nye produkter i sortimentet, fordi virksomhedens egenproducerede supper får konkurrence af plejehjems egne køkkener - Man skal være varsom med opskrifterne, siger indehaver Pia Schmidt.

Efter 15 år med Vejen-virksomheden Rabel, der sælger især supper med forhøjet indhold af protein, har indehaver Pia Schmidt masser af erfaring med måltider til mennesker, der dels har brug for ekstra kalorier og dels lider af dysfagi (synkebesvær).

Men hun har også konstateret, at suppe med ekstra meget energi er blevet så populært, at en del storkøkkener er begyndt selv at lave det.

- De store køkkener rundt omkring ser nu en meget stor prestige i at producere alt selv. Det har medført et kæmpestort dyk i min omsætning på supperne, og derfor er jeg begyndt at tage nye produkter som juice og brød ind i forretningen, fortæller Pia Schmidt.

Opbakning til opmærksomhed
Hun bakker op om den store opmærksomhed, der er omkring underernæring og synkebesvær på plejehjem og sygehuse, men opfordrer også køkkenerne til at se på det store billede og ikke kun på økonomien i fremstilling af det enkelte produkt.

- Kigger man kun på økonomien i produktionen, er mine produkter dyrere. Men køkkenerne glemmer ofte at regne driftsomkostninger med ...

- Jeg ved, at køkkenerne sætter en ære i at producere selv - og det har jeg respekt for. Men der er mange parametre at tage højde for: Konsistens, udseende, smag ... Nogle gange hører vi om køkkener, der i den bedste mening blender den hjemmelavede mad og fejlagtigt tror, at maden så egner sig til borgere med synkebesvær. Det kan desuden være vanskeligt at proteinberige disse retter selv, hvis man ønsker at farve og smag skal forblive genkendelig for borgeren, siger Pia Schmidt.

Sammen med proteinbarer er supperne stadig Rabels kerneprodukt, men også is og risengrød med masser af protein er med i sortimentet. De eneste produkter i sortimentet, der ikke egner sig til dysfagi-patienter, er risengrød og suppe med kødboller.

Denne artikel er trykt i Magasinet Pleje 24. marts. Normalt ville den kun være tilgængelig for vore abonnenter, men i øjeblikket er hele den trykte avis åben, så du kan dykke ned i både den aktuelle avis og i vores omfattende arkiv.



De fleste af opskrifterne har Pia Schmidt selv været med til at udvikle, efter at hun i 2002 købte proteinkonceptet af en hollandsk diætist, der havde lanceret supperne i Danmark med en hollandsk producent på sidelinjen.

Ændrede opskrifterne
- Jeg ændrede opskrifterne, så de passede bedre til mine ideer, men supperne bliver stadig lavet i Holland. Proteinbarerne får jeg lavet i Sverige, og de er baseret på min helt egen opskrift, som jeg har udviklet sammen med producenten, fortæller Rabel-indehaveren.

Den proteinberigede is får hun fremstillet i Danmark hos især mejeriet Ny Lundgård Ismejeri ved Randers.

Selv om omsætningen de seneste par år har taget et dyk som følge af det faldende suppesalg, er Pia Schmidt stadig optimist:

- Der bor over en million mennesker over 65 år i Danmark, og mange af dem bliver heldigvis også over 100 år. Så selv om mine produkter tilhører en niche, tror jeg, at Rabel har en fremtid, siger hun med henvisning til, at produkterne i høj grad henvender sig til småtspisende i plejesektoren.

Optimismen bliver ikke mindre af, at Pia Schmidt for nylig har fået en ny, stor kunde i form af Rebild Kommune, der "har taget hele udvalget".

Hovedparten af Rabels salg foregår via cateringgrossister, men alle kan købe via Rabels webshop.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078