23948sdkhjf

Antallet af ældre hjemmehjælpsmodtagere er halveret

Siden 2007 er andelen af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, næsten halveret. Faldet i hjemmehjælp har dog ikke ført til, at familie og venner hjælper mere til, viser VIVEs nye rapport Hjælp til svage ældre, som er lavet for Ældre Sagen.

Rapporten viser, at knap hver anden (44 procent) af de såkaldt svage ældre ikke modtager nogen form for hjælp hverken fra det offentlige, familien, naboer med mere. 

Det svarer til, at 73.000 ældre i alderen 67-97 år i den samlede befolkning ikke får hjælp, selvom de angiver ikke at kunne klare sig uden hjælp.

I 2007 var det tal hver tredje.

Hvem er de svage ældre?
Begrebet ’svage ældre’ dækker over en bred gruppe af ældre, der vurderer, at de ikke kan udføre en eller flere af følgende hverdagsopgaver uden hjælp:
• Gå på trapper
• Gå udendørs
• Gå omkring i hjemmet
• Vaske sig/gå i bad
• Klippe tånegle
• Tage tøj eller sko af og på
• Købe ind/bære varer hjem.

Professor Tine Rostgaard, der står bag undersøgelsen, kalder udviklingen ’markant’ og fortæller, at forklaringen formentligt skal findes i kommunernes måde at visitere på.

- Vores analyse viser, at udviklingen ikke kan forklares med, at de ældre er blevet mere selvhjulpne, for eksempel som konsekvens af introduktionen af rehabilitering i ældreplejen, eller generelt på grund af sund aldring. Det tyder derimod på en ny kommunal visitationspraksis, i forhold til hvem der får tildelt hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, som i dag er langt mere målrettet de allersvageste ældre end tidligere, vurderer professor Tine Rostgaard.

Skyldes ikke bedre helbred
Hun fortæller også, at udviklingen heller ikke bunder i, at de ældre er blevet friskere og kan klare flere af de praktiske opgaver selv.

- Man kunne forvente, at noget af faldet i hjemmehjælp til praktiske opgaver kunne forklares ved, at de ældre er mere friske og rørige end tidligere, eller at flere har en ægtefælle, fordi levetiden for især mændene er steget. Men selv når vi kontrollerer tallene for denne udvikling, så er sandsynligheden for at modtage hjemmehjælp til praktiske opgaver langt mindre i dag sammenlignet med tidligere, forklarer Tine Rostgaard.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt mere end 10.000 danskere over 67 år, der blandt andet har svaret på spørgsmål om hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver.

Undersøgelsen viser, at andelen af svage ældre, der får hjemmehjælp til praktiske opgaver, som eksempelvis rengøring, er faldet fra 43 procent i 2007 til 25 procent i 2017.

Forskel på kriterier
Blandt de ældre, der har brug for hjælp til personlig pleje som for eksempel til at tage et bad, er det primært hjemmehjælperen, som står for dette. Ved tildelingen af hjemmehjælp til den personlige pleje ses ikke samme forskelle i forhold til de ældres alder og køn, eller om de har en ægtefælle.

- Noget tyder på, at de forskellige former for hjemmehjælp ikke tildeles ud fra de samme kriterier. Det er eksempelvis bemærkelsesværdigt, at alder, køn og ægteskabelig status ikke ser ud til at spille en rolle ved tildelingen af hjælp til den personlige pleje, mens det ser ud til at have en betydning i forhold til, hvem af de ældre der får hjælp til de praktiske opgaver, siger Tine Rostgaard.

Andre konklusioner i rapporten

  • Flere af de ældre med en høj indkomst kompenserer for den manglende hjælp ved at købe eksempelvis rengøring af private firmaer.
  • Hjemmehjælpen til praktiske opgaver over tid er blevet mere målrettet til de ældste og de svageste
  • Ældre med en ægtefælle har mindre sandsynlighed for at få hjælp til rengøring.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11