23948sdkhjf

Ny forskning: Plante kan være fint supplement til behandling af liggesår

Op mod 43 procent af indlagte patienter får forskellige grader af liggesår under indlæggelsen. Ny forskning peger på populær plante til forebyggelse og lindring af de smertefulde sår.

Et nyt internationalt studie viser, at saft fra Aloe vera-planten kan forhindre overfladiske tryksår, også kaldet liggesår, og lindre allerede opståede sår. I studiet har man opdelt en række patienter med tryksår i to grupper, hvor den ene ud over den almindelige behandling fik smurt ren Aloe vera-gel på sårene. Forsøget viste en signifikant forskel i udviklingen af tryksår.

Bo Jørgensen, der er overlæge på Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital, har læst rapporten bag studiet og er positivt overrasket. 

– Der er ingen tvivl om, at det er et godt og seriøst studie. Så det tyder jo på, at Aloe vera er en glimrende løsning, hvis man vil beskytte huden. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at tryksår jo er en skade, man får fra tryk, så vi må ikke glemme, at det først og fremmest handler om patientens sidde- og liggestillinger. Men rapporten viser, at Aloe vera er et fint supplement og kan give en ekstra sikkerhed, siger han. 

Tryksår er et stort problem
Ifølge det nye studie kan Aloe vera bidrage til at forhindre, at tryksår opstår på stadie 1, der er det mildeste stadie, ligesom planten kan reducere smerte, fordi det forhindrer lokal inflammation. Det skyldes plantens indhold af polysaccharider, som bevarer hudens integritet og fugtighed og nedsætter rødmen.

Patientombuddet anslår, at der årligt er 1,2 millioner indlæggelser på de danske sygehuse, og at mellem 13 og 43 procent af de indlagte patienter har liggesår.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081