23948sdkhjf

Aktiv Patientstøtte gjorde Tage til hundeejer

Efter deltagelse i forskningsprojektet Aktiv Patientstøtte fik Tage Noe Pedersen gang i sin genoptræning og anskaffede sig hunden Mira.

Det er nemmere at få motion, hvis man har en ven at gå ture med.

Dette fik KOL-patienten Tage Noe Pedersen øjnene op for efter at have deltaget i forskningsprojektet 'Aktiv Patientstøtte'. I dag har han anskaffet en firbenet træningspartner.

Efter adskillige indlæggelser og en kraftigt nedsat hjerte- og lungekapacitet, var lægernes besked til Tage Noe Pedersen, at genoptræning og motion var vejen frem for at undgå fremtidige indlæggelser.

De 100 støttesygeplejersker, der er engageret under 'Aktiv Patientstøtte' organiseres i det nationale sekretariat. Sådan har det været regeringen i 2017 besluttede at afprøve Aktiv Patientstøtte som metode.

Men af forskellige grunde, kom 70-årige Tage Noe Pedersen ikke i gang med træningen, før han sidste sommer blev en del af det landsdækkende forskningsprojekt Aktiv Patientstøtte, hvor borgere med kronisk sygdom jævnligt ringes op af en støttesygeplejerske.

Sygeplejersken coacher og vejleder, og i Tage Noe Pedersens tilfælde var det lige præcis det, der skulle til. I dag har han ikke bare gennemført et 12 ugers genoptræningsprogram i Auning, hvor han bor – han har også anskaffet sig den særdeles motionskrævende retriever, Mira.

Personlig træner – og indpisker
- Der var sket nogle misforståelser omkring min genoptræning, men det hjalp støttesygeplejersken mig med at få rådet bod på. Og da jeg først kom i gang, havde det så god en effekt, at jeg besluttede mig at anskaffe Mira. På den måde er jeg jo sikker på at komme ud af huset flere gange dagligt, siger Tage, der kalder Mira for sin personlige træner.

I går - den 9. april - begyndte man at måle på, hvilken forskel Aktiv Patientstøtte gør for patienterne.

- Vi kan se af vores sundhedsprofil, "Hvordan har du det?", at mange borgere gerne vil leve sundere. Flere af de patienter der er hårdest ramt af sygdom, har svært ved at forstå hospitalernes anbefalinger og vejledninger. Patientstøtten er en god hjælp til dem, der har brug for et venligt skub i ryggen, siger Annette Roed, formand for udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Tage Noe Pedersen fortæller, at støttesygeplejersken også er anledning til, at han nu kommer i den lokale pensionistforening, og at Aktiv Patientstøtte desuden har gjort ham langt mere tryg ved sin situation.

Aktiv Patientstøtte – kort fortalt:
Aktiv Patientstøtte er målrettet borgere med kroniske sygdomme, og er et supplement til patientens normale behandling og rehabilitering

  • Patienter udvælges via en statistisk model baseret på deres tidligere kontakter med sundhedsvæsenet og deres diagnoser. Der kan derfor ikke henvises til Aktiv Patientstøtte
  • I perioden 2017 – 2019 modtager 15.000 patienter over hele landet telefonopkald fra en specialuddannet sygeplejerske. Forløbet strækker sig typisk over seks-ni måneder
  • Af de 15.000 patienter, der får Aktiv Patientstøtte, vil 4.400 indgå i den del af projektet, der skal kortlægge effekten i forhold til bl.a. patientens livskvalitet 
  • I Region Midtjylland er Aktiv Patientstøtte forankret ved Regionshospitalet Randers og Hospitalsenheden Vest. Der er dermed to patientstøtteenheder med ti sygeplejersker i hver. 
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094